Így másolj weboldalról, ahol le van tiltva

Így másolj szöveget egy olyan weboldalról, ahol tilos

Néhány trükkel szinte bármi lementhető a honlapokról.

Időnként mind találunk olyan honlapokat, amelyeknek a fejlesztői megtiltották, hogy lementsünk bármilyen szöveget az oldalukról, vagy éppen vágólapra helyezzünk valamilyen kiírást. Van, hogy már a kijelölés sem működik, sem egérrel, sem billentyűzettel. Mindez különösen bosszantó, főleg olyankor, ha például egy sorozatszámot, számlaszámot vagy telefonszámot akarunk átmásolni valahová.

Szerencsére több trükk is létezik, amelyek segítségével ez a korlátozás megkerülhető. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy ezt a tiltást eleve azért próbálják meg sok cégnél és magánembernél alkalmazni, hogy valamilyen formában másolásvédelmet alkalmazzanak – de ez nem minden esetben van így.

A JavaScript kikapcsolása

A legtöbb oldal a JavaScriptet használja ahhoz, hogy blokkolja az egérfunkciókat. Amennyiben átmenetileg vagy teljes mértékben kikapcsoljuk a JavaScriptet, akkor a megjelenített szöveg is másolható lesz az egérrel. Egyes oldalak persze eleve a JavaScriptre építenek, ezeknél ilyenkor hiba jelentkezhet a működésben, ha egyáltalán betölt a weblap.

Könnyű letiltani

A Firefoxban a letiltáshoz az F12-t kell megnyomni, majd a tulajdonságok ikonnál kikapcsolni a JavaScriptet. A Chrome felhasználóinak a Beállításokon belül a Tartalombeállításokban kell körbenézniük, míg az operásoknak az opera://settings/, Weboldalak résznél.

Természetesen szóba jöhetnek különböző kiegészítők is, mint például a NoScript.

A forráskód

Szintén egy lehetőség a forráskód használata. Mivel tulajdonképpen egy sima szövegszerkesztőben vagyunk, ezért bármit tudunk másolni a forráskódból, korlátozás nélkül. Egy oldalon egyszerűen csak meg kell nyomni a CTRL + U billentyűkombinációt, és máris megjelenik a forráskód. A trükk a Chrome-ban és a Firefoxban is működik. Természetesen az adott szövegrészt még így is meg kell találni, de segíthet a keresés a CTRL + F billentyűkkel. A forráskódban képeket és más egyéb elemeket is lehet találni, amelyek közvetlen mentését esetleg letiltották.

Sok mindent meg lehet találni benne

Kiegészítők

A harmadik és egyik legkényelmesebb opció a kiegészítők használata. Amennyiben a fenti módszerek nem elég megbízhatóak vagy nem működnek minden oldalon, akkor egy-egy beépülő gyorsan megoldhatja a problémát. A Firefoxhoz írt RightToClick és a Chrome-hoz telepíthető RightToCopy egyaránt hasonlóan működnek: letiltják az olyan javascriptes trükköket, mint például amik megakadályozzák a szöveges elemek kijelölését vagy a jobbgombos kattintásokat.

Forrás:  PCWorld

Bill.: Shift (mindent kij.: Ctrl + A) 2. VÁGÓLAPRA HELYEZÉS. Egér: jobb egér/Másolás. Bill.: Ctrl + C. Egér: Jobb egér/Kivágás. Bill.: Ctrl + X. 3. A HELY KIVÁ- LASZTÁSA. Egér: Katt. Bill.: alt; Tab; Kurzor mozgató bill. 4. BESZÚRÁS. Egér: jobb egér / beill. Bill.: Ctrl + V.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük